Els nostres amics

AUS

Amb més de 10.000 espècies repartides pels sis continents, les aus són el grup de vertebrats terrestres amb més espècies. Totes les aus tenen el cos cobert de plomes i la forma dels becs depèn de la seva alimentació.

Sabies que...?


- Les aus són descendents dels rèptils.
- El seu sentit més desenvolupat és la visió.
- Existeixen tres espècies d'aus verinoses.
- Els colibrís poden batre les ales fins a 80 vegades per segon.
- Argentavis magnificens, una au extingida fa milions d'anys, tenia una envergadura de les ales de 8 metres.


MUNTJAC COMÚ/MUNTÍAC INDI

Existeixen una dotzena d'espècies, totes originàries del sud d'Àsia. Denominat en anglès “cérvol bordador”, emeten una espècie de lladruc quan noten la presència d'un depredador.
Els mascles presenten unes petites banyes i uns ullals superiors. Són animals rumiants que s'alimenten d'herbes, escorces, fruites i llavors.

Sabies que...?


- És el cérvol més antic conegut (va aparèixer fa 32 milions d'anys) i es creu que té el menor nombre de cromosomes de tots els mamífers.
- Actualment és molt inusual descobrir noves espècies de mamífers. En el cas dels muntjacs s'han trobat cinc espècies diferents en els últims 20 anys.

RATPENAT CUACURT DE SEBA

Espècie frugívora originària dels boscos d'Amèrica del Sud. La seva àrea de distribució s'estén per Amèrica, des de Mèxic fins a Uruguai.
Viu en harems de fins a 20 individus en coves, arbres buit i sota les fulles. S'alimenten de fruites, pol·len i nèctar i tenen un paper molt important en la pol·linització i dispersió de llavors.

Sabies que...?

- Només pesen uns 15 g.
- No utilitzen l'eco per buscar aliment sinó la vista i l'olfacte.


IGUANA VERDA/IGUANA COMUNA

Espècie de llangardaix arborícola i vegetarià que viu a regions tropicals i subtropicals des de Mèxic fins a Brasil. La iguana és una excel·lent nadadora, pot escapar d'un depredador submergint-se dins l'aigua. Té una cua forta i poderosa que utilitza com un fuet quan es sent amenaçada.

Sabies que...?

- La femella pot posar fins a 70 ous.
- Submergida és capaç d'aguantar la respiració durant més de mitja hora.
- Pot arribar a medir dos metres.

IBIS ROIG

Habita les costes i llacunes del nord de Veneçuela fins al Brasil meridional. És una au molt sociable que cria en grans colònies i migra en bandades formant grups de fins a 10.000 individus. El seu bec llarg li serveix per a remoure el fang i buscar el seu aliment (mol·luscs, crustacis, peixos, amfibis...).

Sabies que...?


Adquireix el color vermell brillant gràcies als pigments que posseeixen els crustacis dels quals s'alimenta.

TUCÀ DE PIT BLANC

És natural del nord-est d'Amèrica del Sud, des de Veneçuela fins a Brasil. Posseeix un bec de mida exagerada però amb molt poc pes i gran resistència. S'alimenta principalment de fruites i flors. Fa els nius als buits dels arbres on la femella posa de 2 a 4 ous.

Sabies que...?


- Hi ha 42 espècies de tucans.
- Dorm amb el cap voltejat sobre la seva esquena per recolzar el bec i no caure.
- La funció essencial del bec del tucà és la regulació de la temperatura corporal.

GURA VICTÒRIA

És l'espècie de colom més gran que existeix.
Habita als boscos de Nova Guinea i viu en grups d'entre dos i dotze individus.
Aquest colom està a la Llista Vermella d'espècies amenaçades a causa de la destrucció del seu hàbitat i per la caça, per l'obtenció de les seves plomes i carn.

Sabies que...?

Els coloms, juntament amb els flamencs, són les úniques aus capaces de produir llet per alimentar a les cries. Aquesta llet la produeixen ambdós pares en el seu pap.

 



PAPALLONA ATLES

Impressionant papallona nocturna originària de les selves tropicals d'Àsia. És l'espècie de papallona nocturna més gran del món, les seves ales poden arribar a medir 30 cm d'envergadura. No s'alimenta i resisteix gràcies a les reserves que acumula durant el període d'eruga. El mascle viu tan sols quatre dies, la femella viu uns dies més, ja que necessita temps per poder posar els ous.

Sabies que...?
- Amb les seves antenes el mascle pot detectar a la femella a una distància de 5 kilòmetres.
- Per espantar els depredadors té dibuixada un cap de serp a la punta de les ales.
- La femella pot arribar a posar fins a 200 ous.